Posted on

Gefermenteerde rode rijst met Q10 (Bron MannaVital)

DE ABSOLUTE MEERWAARDE VAN CO-ENZYM Q10 BIJ GEFERMENTEERDE RODE RIJST

Gefermenteerde rode rijst of Rode gistrijst is een natuurlijk voedingssupplement dat helpt een verhoogde cholesterolspiegel verlagen. Zeker als we kiezen voor een biologische kwaliteit, ze verkregen werd door een natuurlijk fermentatieproces (geen extract!), de hoeveelheid monacoline K erin is aangegeven en ze onder de detectielimiet zit voor citrinine en aflatoxine, dan beschikken we over een goed voedingssupplement. Toch mogen we om verschillende redenen stellen dat vooral de combinatie met co-enzym Q10 een belangrijke meerwaarde geeft aan gefermenteerde rode rijst; veeleer dan een combinatie met hydroxytyrosolzuur (olijfolieconcentraat), alfalinoleenzuur (ALA, lijnzaadolieconcentraat) en zeker veeleer dan een combinatie met fytosterolen.

1. Co-enzym Q10 verzekert de veilige toepassing van gefermenteerde rode rijst

De hoofdreden waarom we cholesterolverlagende statines proberen te vermijden is het feit dat statines door het sterk afremmen van het leverenzym HMG-CoA reductase naast het verlagen van cholesterol ook de bloedspiegel van co-enzym verlagen, en daardoor mogelijke nevenwerkingen veroorzaken zoals spierpijnen en –ontstekingen, verstoorde lever- en nierwerking etc. We mogen evenwel niet vergeten dat gefermenteerde rode rijst – weliswaar op een mildere manier – datzelfde enzym afremt! Bij sommige mensen die gefermenteerde rode rijst innemen zonder co-enzym Q10, zien we daardoor toch soms statine-achtige nevenwerkingen zoals spierpijnen optreden. Zeker als het gaat om mensen met een lage lichaamseigen synthese van co-enzym Q10 in de lever of mensen met een dieet arm aan co-enzym Q10 (vette vis, kwaliteitsvlees, ongeraffineerde oliën, noten zaden, pinda… ). Het toevoegen van co-enzym Q10 zal dan ook zeker een veilige toepassing van garanderen van gefermenteerde rode rijst.

2. Co-enzym Q10 remt de oxidatie van cholesterol tot het schadelijke oxycholesterol

Eigenlijk hoeven we niet zo bang te zijn van de “slechte” LDL-cholesterol. Uiteindelijk is dat gewoon de transportvorm van cholesterol naar de cellen die ze nodig hebben. Wat wel “echt slecht” is, is de geoxideerde LDL-cholesterol of oxycholesterol, die gemakkelijk aan de vaatwand verkleeft en aan zo bijdraagt tot atherosclerose of slagaderverkalking. Een te hoge spiegel aan oxycholesterol is meestal het gevolg van een slechte voedingswijze met te weinig beschermende oxidanten. Nu is aangetoond dan co-enzym Q10 effectief de oxidatie van LDL-cholesterol tot oxycholesterol afremt1,2. Op die manier werkt de combinatie van gefermenteerde rode rijst met co-enzym Q10 niet alleen cholesterolverlagend, maar remt ze ook effectief de ondergrond van hart- en vaatziekten af (atherosclerose).

3. Co-enzym Q10 vermindert de ontsteking van de vaatwand

Ook op een andere manier kan co-enzym Q10 helpen atherosclerose af te remmen: door als krachtig antioxidans het algemeen ontstekingsproces van de vaatwand af te remmen. Een studie3 toonde aan dat de combinatie gefermenteerde rode rijst en co-enzym Q10:

* zorgde voor een belangrijke daling CRP (voluit: “h-sensitivity C-reactief proteïne”), een eiwit in het bloed dat een merker is voor chronische ontsteking
* ook zorgde voor de daling van matrix metalloproteinase 2 (MMP-2) en matrix metalloproteinase 9 ( MMP-9), twee andere eiwitten in het bloed die wijzen op een ontstekingsproces in de bloedvaten

4. Co-enzym Q10 helpt in de preventie en aanpak van hoge bloeddruk

Eén van de medeoorzaken van hart- en vaatziekten is een verhoogde bloeddruk (hypertensie). Heel veel mensen zitten in de fase van prehypertensie, waarbij ze meestal nog geen bloeddrukverlagers moeten innemen, maar waarbij een milde bloeddrukverlaging toch al het risico op hart- en vaatziekten kan verlagen. Dergelijke bloeddrukdaling kan door co-enzym Q10 verkregen worden. Een meta-analyse van 12 klinische studies met 362 patiënten met bewezen hypertensie toonde aan dat co-enzym Q10 een verhoogde systolische bloeddruk tot mm kwikdruk en een verhoogde diastolische bloeddruk tot 10 mm kwikdruk doet dalen4. Ook de kritische “Cochrane Database Systematic Review” bundelde 3 gerandomizeerde, dubbel blind placebo gecontroleerde studies met 96 patiënten met essentiële hypertensie (systolische bloeddruk > 140 mm Hg, diastolische bloeddruk > 90 mm Hg) en zag dat co-enzym Q10 zorgde voor een afname systolische bloeddruk 11 mm en van diastolische bloeddruk 7 mm kwikdruk5. Voor alle duidelijkheid: co-enzym Q10 verlaagt de bloeddruk niet bij een normale of lage bloeddruk.

1. Watts Gf, Playford Da, Croft Kd, Ward Nc, Mori Ta, Burke V. Coenzyme Q(10) improves endothelial dysfunction of the brachial artery in Type II diabetes mellitus. Diabetologia 2002; 45: 420-6.
2. BBelardinelli R, Muc¸aj A, Lacalaprice F, et al. Coenzyme Q10 and exercise training in chronic heart failure. Eur Heart J 2006; 27:-81.
3. Cicero AF, Derosa G, Parini A, Maffioli P, D’Addato S, Reggi A, Giovannini M, Borghi C. Red yeast rice improves lipid pattern, high-sensitivity C-reactiveprotein, and vascular remodeling parameters in moderately hypercholesterolemic Italian subjects. Nutr Res. 2013 Aug;33(8):622-8.
4. Rosenfeldt FL, Haas SJ, Krum H, Hadj A, Ng K, Leong JY, Watts GF: Coenzyme Q10 in the treatment of hypertension: a meta-analysis of the clinical trials. J Hum Hypertension 2007 Apr;21(4):297-306
5. Ho MJ, Bellusci A, Wright JM. Blood pressure lowering efficacy of coenzyme Q10 for primary hypertension. Database Systematic Review. 2009 Oct 7;(4):CD007435

Bron

Bron: website MannaVital

Bestellen?

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *